Zalecenia ochrony przed koronawirusem są ogólnodostępne, każdy powinien je znać na pamięć i przestrzegać, bez wyjątków! Niestety gdy o wszystkich punktach aż huczy, o jednym nawet nikt nie mówi i prawie nikt się do niego nie stosuje. Mowa o odżywianiu, które jest przecież kluczowe dla naszego zdrowia!
Na stronie Polskiej Akademii Nauk, czołowi polscy immunolodzy opublikowali listę zaleceń na czas epidemii koronawirusa. Lekarze opisali proste i praktyczne sposoby, aby nie osłabiać działania układu odpornościowego. Są to m.in. ,,częste mycie rąk”; ,,unikanie miejsc, w których dochodzi do tłumnych zgromadzeń”; ,,dbanie o higienę miejsc, w których przygotowuje się posiłki”; oraz ,,przejście na dietę roślinną, a już w szczególności unikanie konsumpcji surowego mięsa i mleka.” (1)
Należy wspomnieć o tym, że Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki uznała za dietę roślinną za bezpieczną w każdych etapach życia, wydając oświadczenie, którego treść jest następująca:
„Odpowiednio zbilansowane diety wegetariańskie, w tym wegańskie są zdrowe, odpowiednie pod względem odżywczym i mogą zapewnić korzyści zdrowotne w zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Diety te są odpowiednie we wszystkich etapach życia, w tym dla kobiet w ciąży i karmiących, niemowląt, dzieci oraz w okresie dojrzewania, starości, a także dla sportowców.” – opinia jednych z największych autorytetów i ekspertów w kwestiach żywienia (AND). (2)
Warto zdać sobie sprawę, że epidemie bardzo często mają związek ze zwierzętami. Choroba wściekłych krów, ptasia grypa, afrykański pomór świń, itd. O to samo jest podejrzewany obecny wirus. Najprawdopodobniej nosicielem COVID-19 był łuskowiec, który przeniósł chorobę na ludzi, gdy go zjedli. Dlatego w Chinach i Wietnamie handlu dzikimi zwierzętami został tymczasowo zakazany (choć wywierany jest nacisk na rząd, aby zakaz został na stałe).
Dlaczego zalecenie dot. diety roślinnej, szczególnie podczas pandemii koronawirusa jest tak istotne:
- Większa ilość warzyw i owoców w diecie, to większa ilość witamin i minerałów, co zwiększa odporność organizmu.
- Mięso jest źródłem antybiotyków, które podaje się zwierzętom, dlatego jedząc je, uodparniamy się na leki, które mogą nam być potrzebne.
- Zatrucia, z reguły występują po spożyciu produktów odzwierzęcych (E. coli, salmonella, włośnica, itd.) i mogą się skończyć w szpitalu, gdzie łatwo złapać wirusa.
- Nieprzetworzone produkty roślinne, jak zboża, strączki, nasiona, pestki, orzechy, a także kiszone warzywa, to świetne zapasy, które można przechowywać wiele lat bez lodówki.
Uświadomienie o tym, przy tej sytuacji jest niesamowicie istotne. Może od tego zależeć życie lub zdrowie nasze i naszych bliskich!
Zapoznaj się z przykładowym jadłospisem roślinnym – kliknij tu!
Zamów indywidualną dietę roślinną – kliknij tu!
Źródła:
- https://informacje.pan.pl/index.php/informacje/materialy-dla-prasy/2909-koronawirus-zalecenia-immunologow
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704
Super! Mam nadzieję że do weganizmu przekona się jeszcze więcej ludzi. To w końcu od jedzenia zwierząt zaczęła się pandemia… A podczas spędzania czasu w domu mamy więcej czasu na roślinne gotowanie. Trzymam kciuki byśmy się zmienili!
Dokładnie. Trzymam kciuki!