Dlaczego warto jeść FASOLĘ i inne strączki! – ODŻYWIANIE ZRÓWNOWAŻONE
Według ostatnich badań Wydziału Żywienia i Sportu Uniwersytetu w Kopenhadze, posiłki bazujące na strączkach – fasolach i grochu, są bardziej sycące niż posiłki oparte głównie na wieprzowinie i cielęcinie. Wyniki sugerują, że takie odżywianie, pomaga również w utracie wagi.
Wysokobiałkowe warzywa sycą bardziej. Ostatnie badanie pokazało, że posiłki bogate w białko, których podstawą są fasola i groch dają lepsze uczucie sytości u uczestników badania, niżeli posiłki z wieprzowiny. W badaniu, 43 młodym mężczyznom podano 3 różne posiłki, w których fasola/groch, albo cielęcina/wieprzowina – były elementem kluczowym. Badanie wykazało również, że gdy badani dostali bogaty w białko posiłek bazujący na fasoli lub grochu, zjedli 12% mniej kalorii w swoim kolejnym posiłku, niż jeśli zjedli posiłek mięsny.
,,Posiłki bogate w białko, składające się ze strączków zawierały znacznie więcej błonnika niż posiłki wysokobiałkowe z mięsa wieprzowego i cielęcego, co prawdopodobnie przyczynia się do zwiększenia uczucia sytości” – Profesor Anne Raben z Wydziału Żywienia i Sportu Uniwersytetu w Kopenhadze.
Zrównoważone odżywianie, może pomóc w utracie wagi. Co najciekawsze, badanie wykazało również, że posiłki mniej bogate w białko, bazujące na fasoli i grochu były tak samo sycące i smaczne, jak te bogate w białko, bazujące na cielęcinie i wieprzowinie.
Jest to w pewien sposób sprzeczne z szeroko rozpowszechnianą wiarą, że powinno się jeść dużą ilość białka, ponieważ daje to większe uczucie sytości. To badanie sugeruje, że możemy jeść posiłki bogate w błonnik, z mniejszą ilością białka, i osiągniemy taką samą sytość.
Wypunktuję jeszcze kilka faktów, potwierdzających dlaczego warto jeść strączki.
Cechy strączków:
– mają wysoki Indeks Sytości
– są dobrym źródłem białka
– zawierają duże ilości błonnika
– są bogate szczególnie w witaminy grupy B, potas, wapń, magnez, żelazo
– zawierają sporo substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów
– są zasadotwórcze
– jest to źródło węglowodanów o niskim Indeksie Glikemicznym
Czym w efekcie skutkuje regularne spożywanie strączków:
– sprzyjają utracie wagi
– mogą obniżać ogólny stan zapalny
– odkwaszają organizm i ułatwiają zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
– obniżają poziom całkowitego cholesterolu
– zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2, miażdżycy, a także nowotworów
– porównując osoby, które spożywają dużo białka roślinnego, do tych które wybierają zwierzęce, śmiertelność ze wszystkich przyczyn jest mniejsza u pierwszej grupy ludzi
Myślę, że to wystarczająca ilość powodów i dowodów na to, aby zwiększyć ich spożycie w diecie, kosztem mięsa. Jeśli podobał Ci się ten wpis, nie zapomnij pozostawić czegoś po sobie!
Wpis na podstawie badania: http://nexs.ku.dk/english/news/2016/beans-and-peas-increase-fullness-more-than-meat/
Nie wiedziałem, że strączki maja tyle dobrego w sobie
Dużo ludzi o tym nie wie, bo ostatnimi czasy miały bardzo złą opinię. Na szczęście wracają do łask i ludzie jedzą ich coraz więcej! 🙂
Może jakieś ciekawe przepisy ze strączkami ? 🙂
Jak będę mieć więcej czasu, na pewno wstawię. 🙂 Póki co, zachęcam do wypróbowania tych, które mam w dziale z przepisami, oraz te, które wrzucam na fanpage. Pozdrawiam Piotr!
To co tu przeczytalem dało mi taki wniosek że sprzyjają osoba na redukcji. Jak się w takim razie mają do osób które robią masę?
Nie ma się co przejmować i warto wcinać czy lepiej ograniczyć ?
Chcę zamasowac i jem i czasami 4 w tygodniu.
Dokładnie Mariusz. 🙂 Nie ma co się przejmować. Chyba, że zauważysz duże trudności, z przybieraniem na masie. Wtedy możesz zastanowić się nad ograniczeniem strączków. W innym wypadku, nie widzę powodu. Ja jem fasolę codziennie jakieś dwa razy, a także masuję. 😉
Pozdrawiam!