McDonald’s wprowadza wegańskie nuggetsy. Smakołyk bez mięsa jest już dostępny w Norwegii.
Nowe dodatki do menu podążają za sukcesem różnych bezmięsnych nowości. W 2017 roku burger McVegan przybył do Szwecji i Finlandii, gdzie został zakupiony 150 000 razy w ciągu miesiąca.
.
Do McDonald’s w Wielkiej Brytanii niedawno również wkroczył weganizm, wprowadzając własną, opartą na roślinach opcję Happy Meal. Wersja brytyjska zawiera goujons na bazie grochu wegetariańskiego z sosem z czerwonego pesto bez nabiału. Ten ruch nastąpił po tym, jak badania ujawniły, że około jednego na trzech klientów McDonald chce więcej bezmięsnych opcji.
W norweskiej restauracjach Subway, drugiej co do wielkości sieci fast food na świecie, menu także poszerza się o roślinne opcje. Ostatnio dodano burger wegetariański o nazwie McFeast. Jest podawany z pasztecikiem panierowanym na bazie fasoli, sosem, serem mlecznym, musztardą, sałatą, pomidorem, piklami i cebulą. Jednak burger zamówiony bez sera jest wegański.
Ludzie chcą jeść więcej żywności na bazie roślin, niektórzy z powodów zdrowotnych, inni środowiskowych, a najczęściej etycznych. Ten trend jest oczywiście rośnie na całym świecie, nie tylko w krajach skandynawskich. Producenci muszą się przystosować do oczekiwań klientów.
Źródło: https://www.livekindly.co/