Płatki drożdżowe – bomba witaminowa pełna białka, która doda serowy posmak do Twojego posiłku.

nutritional-brewers-yeast-flakes-royalty-free-image-964191464-1555096448

Płatki drożdżowe – przypominające owsiane lub bułkę tartą, które nadają potrawom serowo-orzechowego posmaku. To świetne źródło szeregu witamin z grupy B, witaminy D i mikroelementów, jak chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen, czy cyna, a także błonnik i enzymy. Przeważającym makroskładnikiem jest w nich białko.

 

Z czego i jak powstają – Składają się się w 100% z drożdży nieaktywnych, czyli wysuszonych komórek drożdży, najczęściej Saccharomyces cerevisiae.  Po uzyskaniu odpowiedniej objętości dezaktywuje się je, wykorzystując do tego wysoką temperaturę. Następnie oddziela, myje, suszy i formuje w łatwe do użycia płatki.

 

Największe zalety zdrowotne:

– dzięki witaminom z grupy B, biotynie, kwasowi pantotenowemu i niacynie mają korzystny wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry oraz zmniejszają oznaki jej starzenia;

– dzięki witaminie B1 wspomagają układ sercowo-naczyniowy, układu pokarmowy i endokrynologiczny

– dzięki Beta 1,6 Glukan (rodzaj błonnika) obniżają poziomu cholesterolu;

– dzięki selenowi pomagają naprawiać uszkodzenia komórek.

https://cld.forkly.com/image/upload/t_cn,f_auto,q_auto,$w_800/fo/2018/04/shutterstock_1061769734-728x475.jpg

Kanapki z roślinnym ,,serem” z płatków drożdżowych, na który różne przepisy można znaleźć w internecie.

Wartości odżywcze:

– Białko: 45g;

– Węglowodany: 40g;

– Tłuszcz: 4g;

– Kilokalorie: 380kcal

 

Najlepsze źródło witamin:

– B1: 6,0mg, 462% RDA;

– B2: 5,44 mg, 418% RDA;

– B3: 73,6 mg; 460% RDA;

– B6: 5,76 mg, 443%RDA.

 

Najlepsze źródło minerałów:

– Żelazo: 7,2mg, 72% RDA;

– Miedź: 0,48mg, 53% RDA;

– Cynk: 5,4mg, 49% RDA.

 

*Wartości podane zostały w przeliczeniu na 100g produktu.

*RDA – zalecane dziennie spożycie (recommended dietary allowance).

*Dane pochodzą z USDA National Nutrient Database for Standard Reference.

 

Podsumowując: Dzięki prozdrowotnym zaletom płatki drożdżowe mają swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Ze względu na to, że dają serowy posmak,  zawartość stosunkowo sporej ilości aminokwasów egzogennych oraz witamin z grupy B, świetnie nadają się do diet roślinnych. Najlepiej wybierać niestety nieco droższe, ale dobrej jakości płatki drożdżowe, bez żadnych zbędnych dodatków (poniżej używane przeze mnie).

 

Pragnę poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności.
Podziel się moim wpisem na Facebooku!
0 Points


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *