Płatki drożdżowe – bomba witaminowa pełna białka, która doda serowy posmak do Twojego posiłku.
Płatki drożdżowe – przypominające owsiane lub bułkę tartą, które nadają potrawom serowo-orzechowego posmaku. To świetne źródło szeregu witamin z grupy B, witaminy D i mikroelementów, jak chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen, czy cyna, a także błonnik i enzymy. Przeważającym makroskładnikiem jest w nich białko.
Z czego i jak powstają – Składają się się w 100% z drożdży nieaktywnych, czyli wysuszonych komórek drożdży, najczęściej Saccharomyces cerevisiae. Po uzyskaniu odpowiedniej objętości dezaktywuje się je, wykorzystując do tego wysoką temperaturę. Następnie oddziela, myje, suszy i formuje w łatwe do użycia płatki.
Największe zalety zdrowotne:
– dzięki witaminom z grupy B, biotynie, kwasowi pantotenowemu i niacynie mają korzystny wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry oraz zmniejszają oznaki jej starzenia;
– dzięki witaminie B1 wspomagają układ sercowo-naczyniowy, układu pokarmowy i endokrynologiczny;
– dzięki Beta 1,6 Glukan (rodzaj błonnika) obniżają poziomu cholesterolu;
– dzięki selenowi pomagają naprawiać uszkodzenia komórek.
Kanapki z roślinnym ,,serem” z płatków drożdżowych, na który różne przepisy można znaleźć w internecie.
Wartości odżywcze:
– Białko: 45g;
– Węglowodany: 40g;
– Tłuszcz: 4g;
– Kilokalorie: 380kcal
Najlepsze źródło witamin:
– B1: 6,0mg, 462% RDA;
– B2: 5,44 mg, 418% RDA;
– B3: 73,6 mg; 460% RDA;
– B6: 5,76 mg, 443%RDA.
Najlepsze źródło minerałów:
– Żelazo: 7,2mg, 72% RDA;
– Miedź: 0,48mg, 53% RDA;
– Cynk: 5,4mg, 49% RDA.
*Wartości podane zostały w przeliczeniu na 100g produktu.
*RDA – zalecane dziennie spożycie (recommended dietary allowance).
*Dane pochodzą z USDA National Nutrient Database for Standard Reference.
Podsumowując: Dzięki prozdrowotnym zaletom płatki drożdżowe mają swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Ze względu na to, że dają serowy posmak, zawartość stosunkowo sporej ilości aminokwasów egzogennych oraz witamin z grupy B, świetnie nadają się do diet roślinnych. Najlepiej wybierać niestety nieco droższe, ale dobrej jakości płatki drożdżowe, bez żadnych zbędnych dodatków (poniżej używane przeze mnie).