Większość z nas lubi sushi. Niestety najczęściej to same węglowodany i dość trudno je zrobić samemu. Natomiast w restauracjach ciężko dostać bezmięsne i jest dość drogie. Dlatego mam dla Was wegańskie sushi z soczewicą, które jest proste w przygotowaniu i zawiera dużą ilość białka.
Na 2 rolki będziemy potrzebować:
-100g suchej soczewicy czerwonej,
-dowolne surowe warzywa, np. cukinię, marchew, rzodkiewkę,
-glony nori (płaty do sushi),
–ew. wybrane przez nas dodatki i przyprawy.
(na zdjęciu 1 rolka)
Wykonanie:
Soczewicę ugotować w wodzie do miękkości i całkowitego wchłonięcia wody (ok. 10-15min). Pozostawić do wystudzenia, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki na całą noc.
Następnego dnia, przygotować warzywa (umyć i pokroić na bardzo cienkie słupki). Na połowę jednego płata glonów nori, nałożyć połowę ugotowanej zimnej soczewicy i równomiernie (delikatnie!) rozprowadzić za pomocą łyżki. Na środek soczewicy wzdłuż ułożyć pokrojone warzywa. Delikatnie zawinąć sushi. Nie potrzeba do tego żadnego specjalistycznego sprzętu! Wszystko bez problemu zrobimy rękoma, jeśli będziemy ostrożni.
Na koniec, gotową rolkę wystarczy ostrożnie pokroić zamoczonym w wodzie nożem i gotowe! Nasze sushi, możemy podawać z dowolnymi dodatkami, takimi jak sałatka z wodorostów, marynowany imbir, wasabi, ziarna sezamu, czy sos sojowy.
Wartości odżywcze, które uzyskamy z porcji podanej w przepisie:
- 399 kcal,
- 70g węglowodanów,
- 27g białka,
- 2,5g tłuszczu.
Jeśli zależy nam na zwiększeniu kaloryki, można zrobić sushi np. z ryżem i ziarnami sezamem w środku, a maczać w oleju sezamowym.
Na zdrowie!
Super pomysł z tą soczewicą – na pewno spróbuję! Nie pomyślałem nigdy, by w sushi zrezygnować z ryżu. Fajny pomysł na kolację we dwoje 🙂