Każdy z nas lubi słodycze! Nie podlega to żadnej wątpliwości. Jednak znaleźć coś, co będzie wegańskie, a do tego zdrowe i najlepiej jeszcze wysokobiałkowe, to już naprawdę niesamowita rzadkość. Ale stając naprzeciw Waszym oczekiwaniom, przedstawiam Wam taki właśnie przepis! Oto BROWNIE z fasoli.
Wartości odżywcze jakie otrzymamy w 1 porcji naszego BROWNIE fasolowego to:
28g węglowodanów + 26g białka + 3g tłuszczu = 228kcal!
Składniki jakie będziemy potrzebować na wykonanie przepisu:
-120g ugotowanej fasoli;
-20g czekoladowej odżywki białkowej Plantforce;
-15g erytrytolu (lub innego słodzika);
-10g ciemnego kakao;
-szczypta cynamonu.
Jak przygotować ciasto?
Fasolę ugotować do miękkości, jeśli mamy suche ziarna lub odcedzić i dokładnie opłukać z zalewy, jeśli mamy ją w puszce/słoiku. Wszystkie składniki zmiksować na gładką, ale zwartą i stałą masę (w razie potrzeby, dodać minimalną ilość wody, do uzyskania pożądanej konsystencji).
Przełożyć masę do pojemniczka lub miseczki, wcześniej wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia (ułatwi to wyjmowanie ciasta). Tak przygotowanie BROWNIE schować do lodówki na całą noc lub na co najmniej kilka godzin.
Po tym czasie, wyjąć ciasto ściągnąć za folię/papier i ułożyć delikatnie na talerzu. Podać z dowolnymi dodatkami – np. oprószonym erytrytolem na wierzchu, pokruszonymi orzechami czy pokrojonymi owocami. Gotowe!
Na koniec dodam tylko, że nie bez powodu dodaję akurat odżywkę Plantforce, najczęściej Pure. Z innej może nie wyjść, serio! To one najlepiej sprawdzają się podczas obróbki termicznej. Nadają przyjemnej konsystencji (jak mąka) oraz nie zmieniają smaku i koloru dania (lata doświadczenia!) Dostaniecie je 10% taniej z hasłem ADAM10 na www.silaroslin.pl Na zdrowie!
Brownie z fasoli to totalny sztos! Ja w upały dodaję gałkę lodów kokosowych