fbpx

Wegańskie naleśniki proteinowe

Naleśniki większości z nas kojarzą się z dzieciństwem. Lubimy je prawie wszyscy, ale część z ich sobie odmawia, ponieważ konwencjonalny przepis, nie wpisuje się w zasady odżywiania wegan lub osób dbających o sylwetkę i zdrowie.
.
Dlatego wspólnie z moja koleżanką Kasią Łożyńską (instagram / youtube) – zawodniczką bikini fitness/fit model, przygotowaliśmy dla Was przepis na naleśniki, które świetnie sprawdzi się wśród zwolenników diety roślinnej, zdrowego odżywiania oraz u osób ćwiczących.

Lista składników jaką będziemy potrzebować (na średnią porcję):
.
Ciasto:
.
– mąka orkiszowa: 50g
– siemię lniane: 5g
– napój sojowy bez cukru wzbogacony w wapń: 100ml
– woda: +\- 100ml
.
Polewa:
.
– mrożone truskawki: 150g
– jogurt sojowy: 150g
– masło migdałowe: 10g
– cynamon: szczypta
Jeśli już wszystko mamy, przejdźmy do wykonania!
.
Aby zrobić naleśniki, siemię lniane mielimy w młynku do kawy (nie kupujemy zmielonego, robimy to sami, przygotowując danie). Mieszamy mąkę, zmielone nasiona z napojem roślinnym i dolewamy wody, jednocześnie mieszając stopniowo do uzyskania lejącej, lekko gęstej konsystencji (jeżeli ciasto wyjdzie za rzadkie, dodajemy mąki, jeżeli za gęste – więcej wody). Smażymy z dwóch stron do lekkiego zarumienienia na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej ceramicznej, bez użycia tłuszczu). 
.
Aby zrobić polewę, mrożone truskawki lekko rozmrażamy i miksujemy z większością jogurtu sojowego, aby uzyskać mrożone smoothie. Polewamy gotowe naleśniki, ozdabiając resztą jogurtu i szczyptą cynamonu. Na wierzch kładziemy jeszcze masło migdałowe.
Wartości odżywcze porcji (z dodatkami):
.
Kcal – 412
Węglowodany – 56g
Tłuszcz – 14g
Białko – 20,5g
.
Jeśli chcemy większą porcję, wszystkie składniki mnożymy razy dwa i wówczas uzyskujemy:
.
Kcal – 824
Węglowodany – 112g
Tłuszcz – 28g
Białko – 41g
.
Na zdrowie! 🙂
Pragnę poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności.
Podziel się moim wpisem na Facebooku!
0 Points

Powiadom mnie o nowym komentarzu
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Szymon
Szymon
3 lat temu

Na początku się zdziwiłem – skąd tyle białka wyszło w tym przepisie? Ale tak na szybko licząc – z siemienia ok. 5 g w porcji, z masła migdałowego ok. 2 g, jogurt sojowy 6 g, z mąki orkiszowej ok. 5 g i z mleka sojowego ok. 3 g i rzeczywiście wychodzi 21 g 🙂
A tak w ogóle to pycha 🙂

Blog Ozonee
3 lat temu

Kopę lat nie jadlem naleśników… Chyba najwyższy czas spróbować – tyle białka, no i wyglądają pysznie!