Najzdrowsze i najtańsze jedzenie.

mercadodesanjuandedios

W dzisiejszym wpisie znajdziesz najtańsze produkty, które najszybciej przyszły mi do głowy, gdy pomyślałem o najzdrowszych i najtańszych rzeczach jakie mam w swoim codziennym jadłospisie. Myślę, że będzie to po raz kolejny dowód na to, że zdrowa, jak najmniej przetworzona i roślinna żywność jest najmniej kosztowna.

1. Woda.

Mimo że powinno być to oczywiste, bo woda stanowi nawet 70%  objętości ciała dorosłego człowieka, 75% mięśni, do 80% mózgu i ponad 80% krwi, większość ludzi o niej zapomina.

Każdy człowiek powinien wypijać minimum 30 mililitrów wody na każdy kilogram masy ciała. Odpowiednia dawka, pozwala naszemu organizmowi między innymi rozpuszczać witaminy. Dzięki niej, możemy spalać kalorie, nic nie robiąc, czy zmniejszać uczucie głodu, lub nasilać uczucie sytości. Jest ona również odpowiedzialna za wypłukiwanie z naszego organizmu toksyn i złogów, co w efekcie pozwala nawet zapobiegać przekształceniu ich w tkankę tłuszczową i cellulit.

Jakby tego było mało, w większości miejsc w Polsce jest ona zdatna do picia z kranu. Taka woda niewiele różni się od tych w sklepach, więc jest tańsza nawet od przysłowiowego barszczu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wodzie, zachęcam do przeczytania mojego wpisu pt. ,,Światowy Dzień Wody – kilka faktów na jej temat, które musisz wiedzieć.”: https://adamkuncicki.pl/swiatowy-dzien-wody-kilka-faktow-na-jej-temat-ktore-musisz-wiedziec/

333861892_ef07d3ca00_b-768x514

2. Kasze, ryże i płatki.

Ryż biały, można kupić już od 3zł za kilo. Oczywiście musimy go jeszcze ugotować, po czym wychodzi, że ze 100g mamy ponad 300 i jest to przeciętna porcja. Niewiele droższe są pozostałe ryże, kasze i płatki. Dlatego wspólnie stanowią one najzdrowsze i najtańsze źródło węglowodanów, ale również pewnie źródło białka.

W mojej diecie bezkonkurencyjnie górują kasze (szczególnie gryczana i pęczak), bo to one pod względem wartości odżywczych są najbardziej wartościowe. To świetne źródła witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Dostarczają również potas, żelazo, magnez, ale są też dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.

Muszę jeszcze zaznaczyć, iż pisząc o płatkach, oczywiście mam na myśli owsiane, jaglane, żytnie itp., a nie te bezwartościowe w kolorowych opakowaniach z reklam.

graupen_lose_26022015_8674

3. Strączki.

Szczególnie lubię ciecierzycę oraz fasole. Są one obowiązkowym elementem tradycyjnej polskiej kuchni i całe pokolenia gościły na naszych stołach. Mają dużo białka, niski indeks glikemiczny i indeks sytości. A skoro wyróżniam się ogromnym apetytem, a moja dieta jest w 100% roślinna, jem je naprawdę bardzo często.  

W moim wpisie ,,Najtańsze źródło białka – 14gr za 10g protein. To możliwe!”: https://adamkuncicki.pl/najtansze-zrodla-bialka-14gr-za-10g-protein-to-mozliwe/ udowodniłem, że to właśnie strączki (dokładnie ziarna soi), okazały się najtańszym źródłem białka, w dodatku o pełnym profilu aminokwasowym.

Strączki są niezwykle odżywczą grupą produktów, które posiadają szereg korzystnych właściwości prozdrowotnych. Biorąc jeszcze pod uwagę ich niską cenę, myślę że to wystarczająca liczba powodów, na to że warto je umieścić w swoim codziennym jadłospisie.

soy-1219880_960_720

4. Nasiona.

Najzdrowsze nasiona to siemię lniane, pestki dyni, czy nasiona słonecznika, które używam najczęściej. Można je kupić nawet za 6zł/kilo. To świetne źródło zdrowego tłuszczu, ale i białka.

Słonecznik jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, która szczególnie dobrze wpływa na mężczyzn, bo między innymi poprawia jakość plemników. Mają w sobie niezwykle cenne w przeciwdziałaniu poziomowi złego cholesterolu fitosterole. Poza tym znajdziemy w nich również szereg innych witamin i minerałów, np. wapń, żelazo, fosfor, potas, czy witaminę C, A, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy.

Można je stosować na różne sposoby. Ja często posypuję nimi swoje dania, lub mielę, dodając do posiłków jako ,,mąkę”, czy nawet miksuję na masło.

sunflower-seeds-565275_960_720

Oczywiście znajdzie się jeszcze wiele niezwykle zdrowych i bardzo tanich produktów, ale opisałem te, które sam jadam każdego dnia. A Ty jakich tanich i zdrowych produktów najczęściej używasz? Daj znać w komentarzu!

Pragnę poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności.
Podziel się moim wpisem na Facebooku!
0 Points

Powiadom mnie o nowym komentarzu
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments