Każdy kto regularnie używa wyciskarkę wolnoobrotową, na pewno nie raz zastanawiał się, co robić z pulpą warzywo-owocową, która zostaje po zrobieniu soku. Z jednej strony szkoda wyrzucać, a z drugiej strony sporo osób nie wie co z nią zrobić.
Wykorzystując pulpę, uzyskujemy nie tylko wartościowy produkt, ale jednocześnie zmniejszamy ilość produkowanych odpadów. Zjedzenie zmiażdżonych owoców i warzyw, zamiast wyrzucenia do kosza, to najprostsza forma recyklingu, która nie dość, że pomaga planecie, to w dodatku pysznie smakuje i jest bardzo zdrowa!
Jakby tego było mało, odpady te są źródłem błonnika, który wspomaga przemianę materii, usprawnia pracę jelit i jest odpowiedzialny za sytość. Właśnie dlatego, o jego odpowiednią ilość w swojej diecie, powinny dbać osoby, które są na diecie odchudzającej.
Tak więc jak wykorzystać odpady z wyciskarki? Oto kilka propozycji:
Domowe wypieki – z pulpy marchewkowej można przygotować np. przepyszne ciasto marchewkowe, a z burakowej świetnie wychodzą babeczki czekoladowe. Dzięki temu dodatkowi, nasze ciasta staną o wiele lepszym wyborem niż konwencjonalne, pod względem zdrowotnym i kalorycznym, ale także uzyskają bardzo przyjemny, soczysty smak i jędrną konsystencję.
Naturalne przyprawy – z odpadków warzywnych można przygotować domowe przyprawy, np. do zup, a z owocowych posypkę do ciastek lub nawet owocową herbatę. Odpadki wystarczy dokładnie wysuszyć i przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Tym sposobem uzyskujemy nieporównywalnie zdrowsze odpowiedniki sklepowych produktów, a przy okazji korzysta na tym zawartość naszego portfela.
Burgery roślinne – do przygotowania wege burgerów i tak trzeba zetrzeć na tarce kilka warzyw. Po co więc tracić czas na specjalne przygotowania, jeśli można jednocześnie przygotować sok i bazę do kotletów? Do burgerów pasować będą wszystkie warzywa korzeniowe, takie jak burak, czy marchew. Smakują wyśmienicie i w przeciwieństwie to większości sklepowych, mają świetny skład!
Pasty do smarowania kanapek – odpady po wyciśnięciu soku, wystarczy zmieszać z gęstym jogurtem lub tofu i dokładnie zblendować z ulubionymi przyprawami, jak sól i pieprz. Taka pasta nawet nie może się równać z tymi sklepowymi, zarówno pod względem zdrowotności, jak i smaku. W podobny sposób, można zrobić sosy lub zupy krem.
Wykorzystać pulpę można jeszcze na wiele innych sposobów, jak np. zrobić z niej zupę krem, czy krakersy. Ogranicza nas tylko nasza kulinarna fantazja, a naprawdę warto to robić, bo zyskuje na tym nasza planeta, zdrowie i portfel.
Do wyciskania soków używam i polecam wyciskarkę Ronic Zyle (kliknij i sprawdź).