fbpx

Wegańskie pierogi – porządna porcja pełnowartościowego białka!

Pierogi to danie, które większość z nas kojarzy się z dzieciństwem i kuchnią babci oraz świętami. Lubimy je wszyscy, jednak czasami nie ulegamy ich pokusie, ponieważ nie są wegańskie, albo mają za mało białka.

.

Jednak ten przepis jest inny! Docenią go szczególnie osoby trenujące na dietach roślinnych. Nie dość, że te pierogi będą wyśmienite, to jeszcze w 100% wegańskie oraz pełne pełnowartościowych protein. Przygotowaliśmy je z wegańskim blogerem Pawłem Ochmanem (Weganon).

SKŁADNIKI: (na 4 duże porcje)

Ciasto:


– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

– 1 łyżeczka soli
– gorąca woda

——————————————————————————-

Farsz:


– 1 szklanka zielonej soczewicy

– 2 średnie cebule
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 3-4 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)

WYKONANIE:

Farsz:


– soczewicę ugotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i wystudzić, a następnie zmielić lub zmiksować blenderem

– cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju
– dodać zmieloną soczewicę, pieprz, kozieradkę, tymianek i majeranek. Smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Wystudzić i doprawić do smaku solą i pieprzem
– jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać trochę oleju lub wody

——————————————————————————-

Ciasto:

– mąkę wymieszać z solą
– powoli dodawać gorącą wodę, wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut, pod przykryciem
– ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać
– gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
– podawać ze zrumienioną cebulką

WARTOŚCI ODŻYWCZE: (na 1 porcję, czyli 1/4 z przepisu)


Białko: 23g

Węglowodany: 75g
Tłuszcz: 15g

W sumie: 527kcal

 

Na zdrowie! 🙂

Pragnę poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności.
Podziel się moim wpisem na Facebooku!
0 Points


4 komentarze w “Wegańskie pierogi – porządna porcja pełnowartościowego białka!”

  1. ola pisze:

    a na zdjęciu to ile tej porcji widać?

    1. Adam Kuncicki pisze:

      A na zdjęciu akurat dwie, bo to dla dużego łakomczucha! 🙂

  2. katja pisze:

    Ale smakowicie wygladaja te pierogi , napewno takie zrobie …bardzo lubie soczewice . Dziekuje za przepis .

    1. Adam Kuncicki pisze:

      Na zdrowie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *