Pierogi to danie, które większość z nas kojarzy się z dzieciństwem i kuchnią babci oraz świętami. Lubimy je wszyscy, jednak czasami nie ulegamy ich pokusie, ponieważ nie są wegańskie, albo mają za mało białka.
.
Jednak ten przepis jest inny! Docenią go szczególnie osoby trenujące na dietach roślinnych. Nie dość, że te pierogi będą wyśmienite, to jeszcze w 100% wegańskie oraz pełne pełnowartościowych protein. Przygotowaliśmy je z wegańskim blogerem Pawłem Ochmanem (Weganon).
SKŁADNIKI: (na 4 duże porcje)
Ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– 1 łyżeczka soli
– gorąca woda
——————————————————————————-
Farsz:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 2 średnie cebule
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 3-4 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
WYKONANIE:
Farsz:
– soczewicę ugotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i wystudzić, a następnie zmielić lub zmiksować blenderem
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju
– dodać zmieloną soczewicę, pieprz, kozieradkę, tymianek i majeranek. Smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Wystudzić i doprawić do smaku solą i pieprzem
– jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać trochę oleju lub wody
——————————————————————————-
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą
– powoli dodawać gorącą wodę, wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut, pod przykryciem
– ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać
– gotować 2-3 minuty od wypłynięcia
– podawać ze zrumienioną cebulką
WARTOŚCI ODŻYWCZE: (na 1 porcję, czyli 1/4 z przepisu)
– Białko: 23g
– Węglowodany: 75g
– Tłuszcz: 15g
W sumie: 527kcal
Na zdrowie! 🙂
a na zdjęciu to ile tej porcji widać?
A na zdjęciu akurat dwie, bo to dla dużego łakomczucha! 🙂
Ale smakowicie wygladaja te pierogi , napewno takie zrobie …bardzo lubie soczewice . Dziekuje za przepis .
Na zdrowie! 🙂