Szpitalny ogród dostarcza pacjentom ponad 3000kg organicznych warzyw rocznie.


„Jedzenie to medycyna. Dlatego robimy to, co robimy.” –  mówi David Maffeo, dyrektor szpitala, w którym wysoko nad Boston Medical Center rośnie bogaty ekologiczny ogród warzywny, który karmi pacjentów, personel i biednych. Ponad stu ochotników zajmuje się ogrodem, w którym znajdziemy jarmuż, kapustę, pomidory, marchew, ogórki, paprykę, bakłażan, fasolę, kabaczek oraz szeroką gamę ziół.

 .

Rośliny uprawiane są w glebie organicznej w skrzyniach po mlekiem z recyklingu. Są one zapylane przez dwa ule, które dostarczają nam także miód. Farma o powierzchni 230 metrów kwadratowych zapewnia bowiem siedlisko dla pszczół w nieprzyjaznych warunkach miejskich.

.

Eko-gospodarstwo izoluje budynek, zmniejszając koszty chłodzenia i ogrzewania, i pochłania wodę deszczową, która w przeciwnym razie przyczyniłaby się do przelewu ścieków na ulicach miasta. Ale przede wszystkim ogród na dachu zapewnia pożywne jedzenie najbardziej potrzebującym.

https://usgbcma.org/wp-content/uploads/2018/09/7dbe5535b5d4be225056b0c27a806369.jpg

„Większość ludzi kojarzy szpitale z okropnym jedzeniem, co jest naprawdę interesujące, ponieważ właśnie wtedy, gdy jesteśmy w najbardziej bezbronnej sytuacji, w szpitalach, można by pomyśleć, że oznaczałoby to, że potrzebujemy pożywnego jedzenia.” – mówi Lindsay Allen, kierownik farmy. Allen zarządza systemem kompostowania, który utrzymuje nawóz w glebie, i przeplata różne uprawy, aby odeprzeć szkodniki i przyciągnąć pożyteczne owady.

 .

„Staram się myśleć o tym gospodarstwie jak o ekosystemie. Nasz szpital obsługuje głównie pacjentów o niskich dochodach i pacjentów w podeszłym wieku. Oferujemy bezpłatne zajęcia z ogrodnictwa, gotowania i odżywiania oraz bezpłatne jedzenie dla rodzin o niskich dochodach.” – dodaje Allen.

 .

„Wiemy, że od 40% do 60% naszego zdrowia zależy od czynników nieklinicznych. Dlatego ważne jest, aby branża opieki zdrowotnej zastanawiała się nad kwestiami wpływającymi na zdrowie, takimi jak dostęp do żywności i środowisko mieszkaniowe.”powiedziała Reate Kate Sommerfeld, prezes ds. Społecznych Uwarunkowań Zdrowia w ProMedica.

 .

„Większość środowisk miejskich to pustynie żywnościowe. Trudno jest zdobyć lokalnie uprawiane jedzenie i myślę, że jest to coś, co jesteśmy winni naszym pacjentom i naszej społeczności.”mówi David Maffeo, dyrektor szpitala.

Źródło: https://returntonow.net

Pragnę poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności.
Podziel się moim wpisem na Facebooku!
2 Points


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *