fbpx

Na dachu szpitala wybudowano ogród


„Jedzenie to medycyna. Dlatego robimy to, co robimy.” –  mówi David Maffeo, dyrektor szpitala, w którym wysoko nad Boston Medical Center rośnie bogaty ekologiczny ogród warzywny, który karmi pacjentów, personel i biednych. Ponad stu ochotników zajmuje się ogrodem, w którym znajdziemy jarmuż, kapustę, pomidory, marchew, ogórki, paprykę, bakłażan, fasolę, kabaczek oraz szeroką gamę ziół.

 .

Rośliny uprawiane są w glebie organicznej w skrzyniach po mlekiem z recyklingu. Są one zapylane przez dwa ule, które dostarczają nam także miód. Farma o powierzchni 230 metrów kwadratowych zapewnia bowiem siedlisko dla pszczół w nieprzyjaznych warunkach miejskich.

.

Eko-gospodarstwo izoluje budynek, zmniejszając koszty chłodzenia i ogrzewania, i pochłania wodę deszczową, która w przeciwnym razie przyczyniłaby się do przelewu ścieków na ulicach miasta. Ale przede wszystkim ogród na dachu zapewnia pożywne jedzenie najbardziej potrzebującym. Szpitalny warzywniak dostarcza pacjentom ponad 30000kg organicznych warzyw rocznie.

https://usgbcma.org/wp-content/uploads/2018/09/7dbe5535b5d4be225056b0c27a806369.jpg

„Większość ludzi kojarzy szpitale z okropnym jedzeniem, co jest naprawdę interesujące, ponieważ właśnie wtedy, gdy jesteśmy w najbardziej bezbronnej sytuacji, w szpitalach, można by pomyśleć, że oznaczałoby to, że potrzebujemy pożywnego jedzenia.” – mówi Lindsay Allen, kierownik farmy. Allen zarządza systemem kompostowania, który utrzymuje nawóz w glebie, i przeplata różne uprawy, aby odeprzeć szkodniki i przyciągnąć pożyteczne owady.

 .

„Staram się myśleć o tym gospodarstwie jak o ekosystemie. Nasz szpital obsługuje głównie pacjentów o niskich dochodach i pacjentów w podeszłym wieku. Oferujemy bezpłatne zajęcia z ogrodnictwa, gotowania i odżywiania oraz bezpłatne jedzenie dla rodzin o niskich dochodach.” – dodaje Allen.

 .

„Wiemy, że od 40% do 60% naszego zdrowia zależy od czynników nieklinicznych. Dlatego ważne jest, aby branża opieki zdrowotnej zastanawiała się nad kwestiami wpływającymi na zdrowie, takimi jak dostęp do żywności i środowisko mieszkaniowe.”powiedziała Reate Kate Sommerfeld, prezes ds. Społecznych Uwarunkowań Zdrowia w ProMedica.

 .

„Większość środowisk miejskich to pustynie żywnościowe. Trudno jest zdobyć lokalnie uprawiane jedzenie i myślę, że jest to coś, co jesteśmy winni naszym pacjentom i naszej społeczności.”mówi David Maffeo, dyrektor szpitala.

Źródło: https://returntonow.net

Pragnę poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności.
Podziel się moim wpisem na Facebooku!
2 Points


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *