Na dzisiejszy przepis składają się głównie produkty jaglane, czyli pochodzące z prosa. Tzw. jagły mają wiele cennych właściwości. Są zasadotwórcze, mają mało skrobi, sporo łatwo przyswajalnego białka, wyróżniają się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Są naprawdę bardzo smaczne i wartościowe, więc myślę, że warto o nich pamiętać. Zrobione z niej kotleciki smakują naprawdę świetnie!
Na podstawę jednej dużej porcji składa się:
Jak widać, dodałem jeszcze smacznej i zdrowej pietruszki, później również troszkę białka naturalnego, a kotleciki zjadłem z brokułem i kalafiorem.
Przygotowanie:
1. Gotuję kaszę.
2. Cebule i pieczarki myję i kroję na drobne kawałki. Pieczarki gotuję w niewielkiej ilości wody i podsmażam cebulkę, aby była chrupiąca.
3. Do dużej miski wrzucam kaszę, płatki (wcześniej je mielę, żeby kotlety dobrze się kleiły), pieczarki, cebulę, sól, pieprz, czosnek granulowany i dokładnie mieszam.
4. Teraz wystarczy już tylko uformować kotlety, obtoczyć w otrębach i usmażyć.
A tak wyglądało to u mnie na talerzu. Pycha! 🙂
Jeśli podobał Ci się ten wpis, zostaw coś po sobie! Sam/a spróbuj i pochwal się jak Ci wyszło. Smacznego! 🙂
