Bardzo często słyszę coś w stylu ,,Ja nie wyobrażam sobie życia bez sera!”. Brzmi to jak uzależnienie i to określenie okazuje się wcale nie być przesadą. Badania dowodzą, że ser uzależnia i to dosłownie – jak narkotyk!
W końcu są na to twarde dowody. Badania Uniwersytetu Michigan dowodzą, że miłość do pizzy, wynika w większości z uzależnienia od sera. Ser nie tylko dobrze smakuje, ale zgodnie z badaniami US Library of Medicine, silnie uzależnia.
Naukowcy Uniwersytetu Michigan poprosili 500 studentów, aby wypełnili ankietę, w celu rozpoznania jedzeniowych zachcianek. Odkryto, że pizza jest najbardziej uzależniająca w tzw. skali Yale Food Addiction.
W przeprowadzanym badaniu połowa studentów zaznaczyła żywność wysokotłuszczową (czyli m.in. ser) jako najbardziej uzależniającą, a druga doszła do tego samego wniosku, przy żywności wysokoprzetworzonej (czyli m.in. także ser). To poprowadziło badających do stwierdzenia, że im żywność była bardziej przetworzona i tłusta, tym bardziej było to powiązane z uzależnieniem od jedzenia.
Kluczem do uzależnienia od sera jest jego składnik zwany kazeiną, który uwalnia opiaty – kazomorfiny. Właściwie to powoduje, że większość z nas nie może oprzeć się pizzy.
Kiedy mleko przekształca się w ser, większość wody jest usuwana pozostawiając skoncentrowaną kazeinę i tłuszcz. Dlatego skoncentrowane produkty mleczne, posiadają szczególnie wysoki poziom opiatów, nawet morfiny. Dr. Neal Barnard, założyciel i prezydent PCRM tłumaczy:
,,Wydaje się, że opiaty z mleka matki produkują uspokajający efekt u noworodka, tym samym mogą być odpowiedzialne za dobry poziom więzi pomiędzy matką, a noworodkiem. Nie, to wszystko to nie kołysanki i gaworzenie. Psychologiczna więź zawsze ma fizyczne fundamenty. Może Wam się to podobać lub nie, mleko matki ma efekt podobny do narkotyków na mózg dziecka, który zapewnia, że dziecko zwiąże się z matką…„
Określono także, że przeciętny Amerykanin zjada prawie 16kg sera każdego roku! Właściciele restauracji bardzo nam to ułatwiają. Wiele z nich ma mnóstwo sera w prawie wszystkich daniach, dodają go od kanapek, do burgerów i burrito. Myślisz, że to przypadek i sprzedawcy nie wiedzą o uzależniających właściwościach? Warto także wspomnieć, że na drugim końcu, zdrowe jedzenie, takie jak brązowy ryż, zostały określone jako nieuzależniające.
Osoby spożywające bardzo dużo sera, nie mogą zapomnieć także o tym, że jest on bardzo kaloryczny. Do wyprodukowania kilograma, potrzeba aż 10 litrów mleka! Więc zjadając 100g sera, to tak jakby wypić litr mleka.
Źródła:
- http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/11949643/Cheese-is-addictive-as-drugs-study-finds.html
- http://yumuniverse.com/addiction-to-cheese-is-real-thanks-to-casomorphins/