JEDZENIE KTÓRE UZALEŻNIA

9326f8ee-8f7f-4f38-9e88-8809dc0b132dBardzo często słyszę coś w stylu ,,Ja nie wyobrażam sobie życia bez sera!”.  Brzmi to jak uzależnienie i to określenie okazuje się wcale nie być przesadą. Badania dowodzą, że ser uzależnia i to dosłownie, jak narkotyk!

W końcu są na to twarde dowody. Badania Uniwersytetu Michigan dowodzą, że miłość do pizzy, wynika w większości z uzależnienia od sera. Ser nie tylko dobrze smakuje, ale zgodnie z badaniami US Library of Medicine, silnie uzależnia.

Naukowcy Uniwersytetu Michigan poprosili 500 studentów, aby wypełnili ankietę, w celu rozpoznania jedzeniowych zachcianek. Odkryto, że pizza jest najbardziej uzależniająca w tzw. skali Yale Food Addiction.

W przeprowadzanym badaniu połowa studentów zaznaczyła żywność wysokotłuszczową (czyli m.in. ser) jako najbardziej uzależniającą, a druga doszła do tego samego wniosku, przy żywności wysokoprzetworzonej (czyli m.in. także ser). To poprowadziło badających do stwierdzenia, że im żywność była bardziej przetworzona i tłusta, tym bardziej było to powiązane z uzależnieniem od jedzenia.

Kluczem do uzależnienia od sera jest jego składnik zwany kazeiną, który uwalnia opiaty – kazomorfiny. Właściwie to powoduje, że większość z nas nie może oprzeć się pizzy.

cheese-platter01-lg

Kiedy mleko przekształca się w ser, większość wody jest usuwana pozostawiając skoncentrowaną kazeinę i tłuszcz. Dlatego skoncentrowane produkty mleczne, posiadają szczególnie wysoki poziom opiatów, nawet morfiny. Dr. Neal Barnard, założyciel i prezydent PCRM tłumaczy:

,,Wydaje się, że opiaty z mleka matki produkują uspokajający efekt u noworodka, tym samym mogą być odpowiedzialne za dobry poziom więzi pomiędzy matką, a noworodkiem. Nie, to wszystko to nie kołysanki i gaworzenie. Psychologiczna więź zawsze ma fizyczne fundamenty. Może Wam się to podobać lub nie, mleko matki ma efekt podobny do narkotyków na mózg dziecka, który zapewnia, że dziecko zwiąże się z matką…„

Określono także, że przeciętny Amerykanin zjada prawie 16kg sera każdego roku! Właściciele restauracji bardzo nam to ułatwiają. Wiele z nich ma mnóstwo sera w prawie wszystkich daniach, dodają go od kanapek, do burgerów i burrito. Myślisz, że to przypadek i sprzedawcy nie wiedzą o uzależniających właściwościach? Warto także wspomnieć, że na drugim końcu, zdrowe jedzenie, takie jak brązowy ryż, zostały określone jako nieuzależniające.

Osoby spożywające bardzo dużo sera, nie mogą zapomnieć także o tym, że jest on bardzo kaloryczny. Do wyprodukowania kilograma, potrzeba aż 10 litrów mleka! Więc zjadając 100g sera, to tak jakby wypić litr mleka. Co więcej, obecne ,,produkty seropodobne”, nie mają wiele wspólnego z pierwowzorem prawdziwego sera. To nic zdrowego i oczywiście, co wykazały badania, silnie uzależnia.

Myślę, że to wystarczająca ilość powodów, aby w naszej diecie była jego minimalna ilość, a najlepiej aby nie było go wcale.

1473634064934

Źródła:

  1. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/northamerica/usa/11949643/Cheese-is-addictive-as-drugs-study-finds.html 
  2. http://yumuniverse.com/addiction-to-cheese-is-real-thanks-to-casomorphins/

Jeśli podobał Ci się ten wpis, nie zapomnij pozostawić czegoś po sobie! Zachęcam do dyskusji. Może już dawno zauważyłeś/aś to uzależnienie? Koniecznie daj znać w komentarzu. 🙂

Pragnę poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności.
Podziel się moim wpisem na Facebooku!
0 Points


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *