Dieta i medycyna, a choroby i długość życia. Jak powinno wyglądać uniwersalne odżywianie?

slide_1_1024x10243.

Wielu ludzi umierających przed czasem mogłaby żyć nadal, gdyby w porę dokonali prostych zmian w sposobie odżywiania. Dobra dieta to nie tylko kilkudniowy detoks, ale świadomy i konsekwentny styl życia. W tym wpisie przedstawię Ci kilka udowodnionych naukowo faktów oraz badań, które pokażą związki między medycyną, dietą i chorobami oraz długością życia. Czytając do końca, poznasz odpowiedź na pytanie – Jak powinno wyglądać uniwersalne odżywianie?

 

Fakt 1.

Nieodpowiednia dieta to najpowszechniejsza przyczyna przedwczesnego zgonu i najczęstsze źródło niepełnosprawności.

Fakt 2.

Większość przypadków śmierci w Stanach Zjednoczonych można by zapobiec. Wiążą się one ze sposobem odżywiania.

(Pierwszy powód zgonów w Stanach Zjednoczonych to choroba wieńcowa, a drugi choroby płuc. Dla porównania dopiero 13 miejsce zajmują samobójstwa).

Fakt 3.

Dietetyka jest bardzo zaniedbywanym przedmiotem na uczelniach medycznych. Według najnowszych badań tylko

jedna czwarta uczelni oferuje odrębny kurs dietetyki, co oznacza regres w porównaniu z 37% przed 30 laty.

Fakt 4.

Zbadano przebieg tysięcy wizyt w gabinecie lekarskim i stwierdzono, że średni czas, jaki lekarze

poświęcają na rozmowę o sposobie odżywiania, jest rzędu 10 sekund.

Fakt 5.

Zajmowanie się przyczynami chorób jest nie tylko bezpieczniejsze i tańsze, ale również skuteczniejsze.

Dlaczego więc niewielu lekarzy stosuje to podejście? Nie tylko dlatego, że nie potrafią.

Przede wszystkim dlatego, że im się za to nie płaci. Nikt (poza pacjentem!) nie odnosi korzyści z medycyny odwołującej się do stylu życia,

więc nie stanowi ona istotnej części edukacji i praktyki medycznej.

Obecna ochrona zdrowia działa w ten sposób, że nagradza finansowo za zapisywanie pigułek i procedur medycznych, nie za skuteczność.

,,Lekarz przyszłości nie będzie podawał żadnych lekarstw, lecz pouczy pacjenta o ograniczeniach w jedzeniu, o przyczynach chorób i zapobieganiu im.”6 – Thomas Edison.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRm4il3gLkcOMNe8IFYo-N2rkMhe3ip0hbp75xwFGli1iI3WOMH

Jak powinno wyglądać uniwersalne odżywianie?

Naturalnie istnieją środki farmakologiczne pomagające na część schorzeń. Możesz na przykład zmniejszyć niebezpieczeństwo zawału serca, zażywając leki na cholesterol, wstrzykiwać sobie insulinę przeciwko cukrzycy, zażywać diuretyki lub inne środki obniżające ciśnienie krwi. Istnieje jednak tylko jedna uniwersalna dieta, która pomaga uchronić się przed wszystkimi tymi zabójcami, powstrzymać lub nawet cofnąć ich działanie.

Inaczej niż w przypadku lekarstw nie ma jakiejś specyficznej diety optymalizującej działanie wątroby i innej diety poprawiającej stan nerek. Dieta zdrowa dla serca, jest zarazem zdrowa dla mózgu i zdrowa dla płuc. Ta sama dieta, która zmniejsza ryzyko raka, działa również w przypadku cukrzycy drugiego typu i każdej innej z piętnastu najczęstszych przyczyn śmierci.

Inaczej niż w przypadku lekarstw, które służą jednemu, określonemu celowi, mogą mieć niebezpieczne efekty uboczne i często usuwają jedynie symptomy choroby, zdrowa dieta przynosi korzyści jednocześnie wszystkim organom człowieka, ma pozytywne efekty uboczne i sięga ukrytych źródeł schorzenia.

xvegan-food-pyramid-3.jpg.pagespeed.ic_.os_lZQYtYw

Ta jedna unierwsalna dieta, która najskuteczniej zapobiega przewlekłym chorobom, a nieraz je leczy, to dieta oparta na nieprzetworzonych pokarmach roślinnych, a unikająca mięsa, nabiału, jaj i żywności wysoko przetworzonej.7

Źródła:

Fakt 1: Murray C.J., Atkinson C,, Bhalla K i in. ,,The State of Us health, 1990-2010: burden of diseases, injuries, and risk factors”. JAMA 2013, 310(6), s.591-608

Fakt 2: Lenders C., Gorman K., Milch H. i in. ,,A novel nutrition medicine education model: the Boston University experience”. Adv. Nutr. 2013, 4(1), s. 1-7

Fakt 3: Kris-Etherton P.M., Akabas S.R., Bales C.W. i in. ,,The need to advance nutrition education in the training of health care professionals ande recommended research to evaluate implementation  and effectiventess”. Am. J. Clin. Nutr. 2014, 99 (5 Suppl), s. 1153S01166S.

Fakt 4: Stange K.C., Zyzanski S.J., Jaen C.R. i in. ,,Illuminating the <<black box>>. A description of 4454 patient medicines: characteristics, dynamics and outlook” 

Fakt 5: Hyman M.A., Ornish D., Roizen M. ,,Lifestyle medicine: treating the causes of disase”. Altern. Ther. Health Med. 2009, 15(6), s. 12-14

6: ,,Wizard Edison says doctor of future will give no medicine”. Network Advocate, 2.01.1903

7:  Tuso P.J., Ismail M.H., Ha B.P., Bartolotto C. ,,Nutritional update for physicians: plant-based diets”. Perm. J. 2013, 17(2), s. 61-66

*Fragmenty książki ,,Jak nie umrzeć przedwcześnie” – Dr Michael H. Greger.

22528346_1151885131577623_3826244311238737282_n

Polecam! 🙂

Pragnę poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności.
Podziel się moim wpisem na Facebooku!
0 Points


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *