Na pewno wielu z Was, jak ja bardzo lubi jogurty. Jednak jeśli chcemy się zdrowo odżywiać, nabiał nie powinien występować w naszej diecie. Między innymi z tego powodu, nie jem go już od bardzo dawna, ale nic straconego! Sam robię sobie pyszne, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo zdrowe ,,jogurty”.
Podstawą mojego jogurtu jest awokado, oraz banan. Awokado, choć niestety w naszej kuchni nie jest zbyt znane, to NAPRAWDĘ warto o nim pamiętać! Jest ono jednym z najlepszych źródeł tłuszczu, którego nie musimy się obawiać. Znajdziemy w nim przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega 3, witaminę E, fitoskładniki, kwas foliowy, glutanion, enzymy, składniki odżywcze, czy luteinę, które pomogą nam w:
- obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi
- zmniejszeniu ryzyka miażdżycy
- poprawieniu metabolizmu, co wspomoże odchudzanie
- usprawnieniu pracy mózgu
- ochronie przed chorobami serca
- prawidłowym rozwoju układu nerwowego płodu u kobiet w ciąży
- pracy wątroby oraz układu nerwowego
- wydajności układu immunologicznego, zwiększając odporność na czynniki chorobotwórcze
- pracy układu trawiennego
- ochronie wzroku, zapobieganiu zaćmy i zwyrodnieniom plamki żółtej
To chyba wystarczająca liczba argumentów, aby warto o nim pamiętać. Ale nie można również zapomnieć o bananach, które również zawierają liczne składniki mineralne i witaminy. Po nie na szczęście sięgamy częściej.
Do zrobienia jogurtu, będziemy jeszcze potrzebować mleka roślinnego. Ja użyłem sojowego, ale może być również owsiane, migdałowe, ryżowe, czy jakiekolwiek inne roślinne, które lubicie. Dodam jeszcze, że moje awokado, które widzicie na zdjęciu poniżej było już przejrzałe i to był chyba ostatni moment, aby je zjeść.
Jak widzicie, często dodaję jeszcze na przykład gorzkiej czekolady, lub śliwek suszonych. Ale właściwie może to być cokolwiek lubicie, lub potrzebujecie np. białko w proszku, czy orzechy. Skład i wartości odżywcze mojej porcji, która była przystawką do śniadania, przedstawiał się następująco:
Czyli jeden banan, pół niedużego awokado, trochę mleka.
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować awokado z bananem i mlekiem. Ja to zrobiłem w szejkerze, blenderem ręcznym.
Gdy już dokładnie zblendujemy, wystarczy gotowy jogurt przelać do naczynia i udekorować, wybranymi przez siebie dodatkami. U mnie były to śliwki suszone.
Mam nadzieję, że przepis się spodobał. Jeśli tak, sam spróbuj, pochwal się zdjęciem w komentarzu i zostaw po sobie like, opinię, lub podziel się nim ze znajomymi. Motywuje mnie to do częstszego ich dodawania. Z góry dzięki i smacznego! 🙂
Wow ten przepis jest genialny! Muszę wypróbować 🙂 pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo! 🙂 Również pozdrawiam!