Szwajcaria wprowadziła nakaz informacji o cierpieniu zwierząt

Od 1 lipca 2025 roku etykiety żywności w Szwajcarii będą musiały ujawniać, czy produkty pochodzenia zwierzęcego wiążą się z bolesnymi praktykami. Szwajcarski rząd zatwierdził szereg rozporządzeń wymagających etykietowania mięsa, jaj i foie gras.

Konsumenci kupujący produkty takie jak mięso, mleko czy jaja otrzymają informacje o tym, jak zwierzęta były traktowane podczas produkcji. Etykiety muszą teraz wskazywać, czy jakiekolwiek bolesne zabiegi były wykonywane bez znieczulenia lub ogłuszania, zgodnie z oświadczeniem rządu opublikowanym w środę.
Przykłady takich praktyk obejmują kastrację lub usuwanie rogów u bydła bez znieczulenia oraz kastrację, obcinanie ogonów lub zębów u świń bez znieczulenia. To samo dotyczy obcinania żabich nóg bez znieczulenia.

Foie gras także się do tego zalicza. Wątroba i mięso z gęsi i kaczek karmionych na siłę również muszą być odpowiednio oznakowane. Podczas gdy jest to zakazane w Szwajcarii od ponad 40 lat, praktyka ta jest nadal legalna w innych krajach. Działanie to jest częścią odpowiedzi rządu na popularną inicjatywę mającą na celu zakazanie importu foie gras, której rząd szwajcarski nie popiera.

Obowiązek oznakowania dotyczy wszystkich placówek oferujących takie produkty – w tym restauracji, małych firm i punktów sprzedaży detalicznej. Zgodnie z zasadami samokontroli firmy te muszą ustalić, czy ich towary podlegają wymogowi deklaracji.

Rząd szwajcarski twierdzi, że nakazując powyższe przepisy „zwiększa przejrzystość dla konsumentów, umożliwiając im dokonywanie świadomych zakupów”. ​​Na wdrożenie zmian przyznano dwuletni okres przejściowy.

Wprowadzono także nowe rozporządzenia odnośnie futer. Również od 1 lipca 2025 roku import futer i produktów futrzarskich uzyskanych w wyniku okrutnych praktyk został zakazany na mocy niedawno zmienionych rozporządzeń.

W praktyce sklepy futrzarskie, detaliści mody i sprzedawcy internetowi muszą udowodnić, że oferowane przez nich produkty futrzane spełniają szwajcarskie standardy dobrostanu zwierząt. Obecnie obowiązkowe etykietowanie futer wymaga jedynie podania szczegółów dotyczących gatunku, pochodzenia i pochodzenia skóry.

Jednakże rząd Szwajcarii zauważył powszechne nieprzestrzeganie przepisów w branży. Tylko w 2023 roku władze stwierdziły wadliwe etykietowanie w około 60% skontrolowanych punktów sprzedaży. Ale zgodnie z nowymi przepisami zakazane produkty zostaną wycofane ze sprzedaży, a naruszające przepisy firmy mogą zostać pociągnięte do odpowiedzialności karnej.

Źródło: https://www.swissinfo.ch/eng/swiss-abroad/animal-suffering-to-be-declared-on-food-labels-from-july/89451200

Pragnę poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności.
Podziel się moim wpisem na Facebooku!
0 Points

Powiadom mnie o nowym komentarzu
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments