Synsepal słodki to krzew, dający małe, czerwone owoce, podobne do jagód lub owoców dzikiej róży. To właśnie one maja w sobie niezwykłe właściwości. Zawierają bowiem mirakulinę, dzięki której nazywane są także ,,cudownymi owocami”.
Mirakulina to białko, które ma zdolność do zmiany odczuwanego smaku z kwaśnego na słodki. Efekt związany jest z wpływem na receptory smaku. W skrócie, smak gorzki i kwaśny zostają zablokowane, a działanie może utrzymywać się do około 1 godziny od zjedzenia owoców synsepalu. Przez ten czas, dosłownie wszystko smakuje słodko, przyjemnie, inaczej niż zwykle. Grejpfrut nie pozostawia goryczy, ostre sosy nie palą podniebienia, a nawet alkohol można pić jak soczek i zapomnieć o ,,zapojce”.
Ale to dopiero początek zalet. Niedługo ten owoc może dosłownie zmienić świat. Naukowcy pracują nad modyfikacjami genetycznymi, aby dzięki mirakulinie polepszyć smak, na przykład warzyw na słodsze i bardziej przyjemne. Dostępność i wykorzystanie synsepalu byłoby świetną wiadomością dla wszystkich, szczególnie dla osób, które mają problem z nadwagą, tych którzy zwyczajnie dbają o sylwetkę, albo dla rodziców, których dzieci nie chcą jeść zdrowych produktów. Dzięki ,,cudownym owocom” moglibyśmy oszukać swoje kubki smakowe i pożegnać się raz na zawsze śmieciowym jedzeniem.
Synsepal może już niebawem będzie wykorzystywany także w medycynie. Pierwsze badania potwierdziły jego pozytywne działanie. Dzięki niemu, ludzie chorzy będą mogli zapomnieć o nieprzyjemnym smaku lekarstw, a osoby z cukrzycą nadal będą się cieszyć słodkim smakiem, bez przyjmowania cukru.
Jak widać, owoce synsepalu słodkiego mają niesamowite właściwości. Miejmy nadzieję, że już niedługo usłyszymy o nim więcej i będzie on bardziej dostępny. Niestety obecnie, ze względu na występowanie i trwałość, nie kupimy go w Polsce. Pozostają nam jedynie tabletki zawierające sproszkowany owoc.