Jeśli tak jak ja uwielbiasz sernik, mam dla Ciebie świetny przepis, który na pewno pokochasz! 🙂
Składniki:
– 2 szklanki daktyli
– 1/2 szklanki orzechów pekan
– 1/2 szklanki migdałów
– 1 łyżeczka żelatynizowanej Maca
– 1 szklanka jogurtu roślinnego
– 1 miarka wegańskiego białka PERFORM Acai&Jagoda
– 2 szklanki namoczonych nerkowców
– 1/2 mleka kokosowego z puszki
– 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
– 1/4 szklanki syropu klonowego
– 1/4 szklanki mrożonych jagód/borówek
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
*kluczowe jest, aby jogurt był naprawdę gęsty!
** nerkowce moczyć przez noc lub min. 4 godz. w temp. pokojowej
1. W blenderze mieszamy: pekany, migdały, maca, daktyle. Następnie dodajemy trochę wody i znowu blendujemy aż wszystko dobrze się połączy.
2. Układamy masę w foremki (powinno wyjść ok 8-10 mini serników).
3. Na każdy „sernik” wylewamy ok 2 łyżki jogurtu.
4. Na wysokich obrotach blendujemy przez-4-5 minut : sok z cytryny, nerkowce, mleko kokosowe, olej kokosowy i syrop klonowy.
5. Następnie dodajemy mrożone jagody, białko PERFORM i blendujemy jeszcze przez ok 30 sek.
6. Kiedy mamy już gładką masę – próbujemy i wedle uznania dodajemy syropu klonowego lub soku z cytryny dla pożądanego smaku.
7. Dodajemy do foremek ostatnią warstwę i dekorujemy świeżymi jagodami.
8. Gotowe mini serniki mrozimy przez ok 3 godziny. Smacznego! 🙂
Przepis dzięki uprzejmości VivoLife. 🙂