Pewnie lubisz sięgać po orzechy. Zgadnij, kiedy są najbardziej wartościowe? Właśnie teraz! Ale… zamiast kupować w marketach, sprowadzane do nas orzechy z innych krajów, jedz Nasze, polskie!
Te z marketów najprawdopodobniej zostały zebrane w zeszłym roku lub nawet wcześniej. Oczywiście mimo przydatności do spożycia, dostarczą nam teraz mniej wartościowych składników.
Różne składniki odżywcze w miarę upływu czasu ulegają rozkładowi. Nasze, polskie orzechy laskowe i włoskie mają teraz bardzo dużą wartość, a w dodatku są świeże i pyszne!
Zawierają najwięcej witamin i wiele aminokwasów. To witamina E, witaminy B1 – B6, kwasy omega – 3 i omega – 6, a także mikroelementy: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan, czy żelazo.
Nie zapominaj jednak, że są dość kaloryczne. 100g zawiera około 650kcal, w tym ponad 60g tłuszczu, ale także 15g białka. Warto je więc jeść, ale w rozsądnych ilościach. Ja dodaję garść (20-30g) orzechów lub nasion do każdego swojego posiłku.
Previous Article
Wywiad z 17 letnim Adamem Kuncickim – zawodnikiem motocrossu.
Powiadom mnie o nowym komentarzu
0 komentarzy