Płatki drożdżowe – bomba witaminowa pełna białka, która doda serowy posmak do Twojego posiłku.

nutritional-brewers-yeast-flakes-royalty-free-image-964191464-1555096448

Płatki drożdżowe – przypominające owsiane lub bułkę tartą, które nadają potrawom serowo-orzechowego posmaku. To świetne źródło szeregu witamin z grupy B, witaminy D i mikroelementów, jak chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen, czy cyna, a także błonnik i enzymy. Przeważającym makroskładnikiem jest w nich białko.

 

Z czego i jak powstają – Składają się się w 100% z drożdży nieaktywnych, czyli wysuszonych komórek drożdży, najczęściej Saccharomyces cerevisiae.  Po uzyskaniu odpowiedniej objętości dezaktywuje się je, wykorzystując do tego wysoką temperaturę. Następnie oddziela, myje, suszy i formuje w łatwe do użycia płatki.

 

Największe zalety zdrowotne:

– dzięki witaminom z grupy B, biotynie, kwasowi pantotenowemu i niacynie mają korzystny wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry oraz zmniejszają oznaki jej starzenia;

– dzięki witaminie B1 wspomagają układ sercowo-naczyniowy, układu pokarmowy i endokrynologiczny

– dzięki Beta 1,6 Glukan (rodzaj błonnika) obniżają poziomu cholesterolu;

– dzięki selenowi pomagają naprawiać uszkodzenia komórek.

https://cld.forkly.com/image/upload/t_cn,f_auto,q_auto,$w_800/fo/2018/04/shutterstock_1061769734-728x475.jpg

Kanapki z roślinnym ,,serem” z płatków drożdżowych, na który różne przepisy można znaleźć w internecie.

Wartości odżywcze:

– Białko: 45g;

– Węglowodany: 40g;

– Tłuszcz: 4g;

– Kilokalorie: 380kcal

 

Najlepsze źródło witamin:

– B1: 6,0mg, 462% RDA;

– B2: 5,44 mg, 418% RDA;

– B3: 73,6 mg; 460% RDA;

– B6: 5,76 mg, 443%RDA.

 

Najlepsze źródło minerałów:

– Żelazo: 7,2mg, 72% RDA;

– Miedź: 0,48mg, 53% RDA;

– Cynk: 5,4mg, 49% RDA.

 

*Wartości podane zostały w przeliczeniu na 100g produktu.

*RDA – zalecane dziennie spożycie (recommended dietary allowance).

*Dane pochodzą z USDA National Nutrient Database for Standard Reference.

 

Podsumowując: Dzięki prozdrowotnym zaletom płatki drożdżowe mają swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Ze względu na to, że dają serowy posmak,  zawartość stosunkowo sporej ilości aminokwasów egzogennych oraz witamin z grupy B, świetnie nadają się do diet roślinnych. Najlepiej wybierać niestety nieco droższe, ale dobrej jakości płatki drożdżowe, bez żadnych zbędnych dodatków (poniżej używane przeze mnie).