Wegańskie nuggetsy w McDonald’s!

livekindly_vegan_nuggets_mcdonalds-Cropped-2

McDonald’s wprowadza wegańskie nuggetsy. Smakołyk bez mięsa jest już dostępny w Norwegii.

.
Konwencjonalne nuggetsy zrobione są z kurczaka. Bryłki wegańskie są wypełnione ciecierzycą, kalafiorem, kukurydzą, marchewką, cebulą i ziemniakami, a pokryte zostały tradycyjnie, chrupiącą panierką. Mają więcej witamin, błonnika i są mniej kaloryczne.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ80i0_jXoKWu5avlbjt8pqyc1TmoSG2xHoTRoE4bzHy0OzY3AjDQ
Nowe dodatki do menu podążają za sukcesem różnych bezmięsnych nowości. W 2017 roku burger McVegan przybył do Szwecji i Finlandii, gdzie został zakupiony 150 000 razy w ciągu miesiąca.
.
W ubiegłym roku w Finlandii McDonald’s uruchomił drugi wegański burger w 65 lokalizacjach, zwany El Veggo. Znajduje się w nim sojowy, pikantny sos salsa i wegański sos McFeast.
.
Do McDonald’s w Wielkiej Brytanii niedawno również wkroczył weganizm, wprowadzając własną, opartą na roślinach opcję Happy Meal. Wersja brytyjska zawiera goujons na bazie grochu wegetariańskiego z sosem z czerwonego pesto bez nabiału. Ten ruch nastąpił po tym, jak badania ujawniły, że około jednego na trzech klientów McDonald chce więcej bezmięsnych opcji.

W norweskiej restauracjach Subway, drugiej co do wielkości sieci fast food na świecie, menu także poszerza się o roślinne opcje. Ostatnio dodano burger wegetariański o nazwie McFeast. Jest podawany z pasztecikiem panierowanym na bazie fasoli, sosem,  serem mlecznym, musztardą, sałatą, pomidorem, piklami i cebulą. Jednak burger zamówiony bez sera jest wegański.

 

Ludzie chcą jeść więcej żywności na bazie roślin, niektórzy z powodów zdrowotnych, inni środowiskowych, a najczęściej etycznych. Ten trend jest oczywiście rośnie na całym świecie, nie tylko w krajach skandynawskich. Producenci muszą się przystosować do oczekiwań klientów.


Źródło: https://www.livekindly.co/