fbpx

Kotleciki JAGLANE

14509288_1109484102453823_1825397385_n

Na dzisiejszy przepis składają się głównie produkty jaglane, czyli pochodzące z prosa. Tzw. jagły mają wiele cennych właściwości. Są zasadotwórcze, mają mało skrobi, sporo łatwo przyswajalnego białka, wyróżniają się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Są naprawdę bardzo smaczne i wartościowe, więc myślę, że warto o nich pamiętać. Zrobione z niej kotleciki smakują naprawdę świetnie!

 

Na podstawę jednej dużej porcji składa się:

 

bez-tytulu

 

14466920_1109482342453999_163771791_o

Jak widać, dodałem jeszcze smacznej i zdrowej pietruszki, później również troszkę białka naturalnego, a kotleciki zjadłem z brokułem i kalafiorem.

 

Przygotowanie:

 

1. Gotuję kaszę.

2. Cebule i pieczarki myję i kroję na drobne kawałki. Pieczarki gotuję w niewielkiej ilości wody i podsmażam cebulkę, aby była chrupiąca.

3. Do dużej miski wrzucam kaszę, płatki (wcześniej je mielę, żeby kotlety dobrze się kleiły), pieczarki, cebulę, sól, pieprz, czosnek granulowany i dokładnie mieszam.

4. Teraz wystarczy już tylko uformować kotlety, obtoczyć w otrębach i usmażyć.

 

14528278_1109483902453843_1246287085_n

 

14508729_1109483952453838_614901480_n

 

14483957_1109484075787159_1295230182_n

 

A tak wyglądało to u mnie na talerzu. Pycha! 🙂  14518683_1109484172453816_177784815_n

 

 Jeśli podobał Ci się ten wpis, zostaw coś po sobie! Sam/a spróbuj i pochwal się jak Ci wyszło. Smacznego! 🙂

 

Pragnę poinformować Cię, że Zgodnie z art. 13 ust. 1−2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 (tzw. RODO), zapewniamy bezpieczeństwo danym, które są przetwarzane w ramach działania naszej strony. Klikając „Akceptuję” lub zamykając okno, zgadzasz się na warunki przetwarzania swoich danych osobowych wyrażone w Polityce prywatności.
Podziel się moim wpisem na Facebooku!
0 Points

Powiadom mnie o nowym komentarzu
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments