IKEA wprowadziła wegańskie hot-dogi.

never fade

Od dziś sieć IKEA, w całej Polsce wprowadziła wegańskie hot dogi. Już kilku lat IKEA ma w ofercie pyszne, wegańskie klopsiki. Sieć postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwań konsumentów i pójść za rosnącym trendem, szerzącej się wciąż popularności diety roślinnej. Od 1 sierpnia 2018 roku sklep poszerzył menu o następną wegańską potrawę.

 

Wege hot dog składa się z jarmużu, czerwonej soczewicy, komosy ryżowej, cebuli, marchwi i ziemniaków. Przyprawiony zostaje imbirem, kurkumą, solą i pieprzem. Danie będzie serwowane ze słodko-pikantną musztardą, marynowaną czerwoną kapustą oraz prażoną cebulką.

 

Tomasz Jachimczak, Country Commercial & Range Manager, IKEA Retail Polska, jedna z osób odpowiedzialnych za wprowadzenie wege hot doga do Bistro Ikea w Polsce, informuje:

 

„W IKEA chcemy inspirować ludzi i umożliwiać im prowadzenie zdrowszego, bardziej odpowiedzialnego życia, bez nadużywania zasobów naszej planety. Składniki roślinne są bardziej zrównoważone niż mięsne, ponieważ ich oddziaływanie na środowisko jest zdecydowanie niższe. Na przykład, emisja CO2/kg podczas produkcji wege hot doga jest około 7 razy mniejsza, niż w przypadku klasycznego hot doga IKEA. W ramach naszej oferty gastronomicznej chcemy tworzyć asortyment, który sprawia, że zrównoważone i zdrowe jedzenie jest smaczne, łatwe i niedrogie. Wierzymy, że dodając do menu Bistro IKEA wege hot doga, realizujemy tę misję”.